
Vanuit de verte lijken ze op de zoveelste groep vrienden, die gezellig samenkomen in het park Yarkon. Ze zijn geen vrienden, nog niet, het is wel de bedoeling dat ze vrienden worden. Of ze allemaal vrienden worden, weet ik niet, maar ik weet wel zeker dat ze de komende weken erg op elkaar zullen leunen.


"Als vijftienjarige ben ik ook meegeweest op een ontmoetingskamp voor Israelische en Palestijnse jongeren. Het was een nare ervaring, ik was wellicht te jong. Ik vind dat het tijd is voor een nieuwe ontmoeting met Palestijnen. Het enige waar ik erg tegenop zie, is de wijze waarin de gesprekken wel of niet zullen plaats vinden. Ik hoop dat we niet tegenelkaar gaan gillen en schreeuwen, ik voel me erg kwetsbaar als er word gegild."
De jongen rechts heeft een tas vol boeken en folders bij zich. Een van de boeken gaat over 'the point of few of the Arabs', het boek is geschreven door een voormalige agent van de Israelische inlichtingendienst. Hij heeft ook een folder bijzich over de afscheidingsmuur. De jongen in het midden is ook bezig met het lezen van een folder over de muur. " We moeten ons goed voorbereiden, als de Palestijnen iets vragen of vertellen dan moeten wij wel weten wat te zeggen..."
Een gesprek over de 'nieuwe oorlog' is uiteraard niet te vermijden. De jongens maken mij duidelijk, dat ondanks de oorlog in Libanon het Palestijns/Israelisch conflict voor hen het belangrijkste onderwerp is, vandaar dat ze ondanks de oorlog toch meegaan naar Duitsland. De heren hebben echter wel het idee, dat de Palestijnen, die ze straks gaan ontmoeten, sympatiseren met Libanon, maar ze geven aan "we have to ask the Palestinians them selfs, what they realy think. We are aware of the fact that we are not going to meet Lebanese teenagers, we are meeting with Palestinians."
De 'super jew' is vooral ongerust over de ontmoeting met de zogenaamde Arab Israelies, de in Israel woonachtigen Palestijnen. "Iam not sure how the meeting with the Arab Israelies will go, we are mad at them because of whats happening in Lebanon. Hizbullah is killing Jews and Arabs in the North. Hizbullah is killing them to, butt the Arab Israelies are blaming us for the war. The Arab Israelies feel that we, Jews are discriminating them...i dont know...i know that their villages dont look like our villages and cities, butt discrimination? I dont know...If they dont like it here, they can leave, they have other places to go to, we dont have other places..this is our country.."
Bovenstaande foto, is een foto van een Arabische wijk in Lod, een stad net buiten Tel Aviv. Inderdaad, deze Arabische wijken en steden zien er minder welvarend uit dan de Israelisch joodse steden en wijken (behalve als het een stad of wijk met merendeels Ethiopische en/of Russische joden is). Er is een zichtbaar verschil, maar wat moet je er mee? De jongeman die rondloopt in een 'super Jew' shirtje worstelt ermee, de weken in Duitsland zullen zeker geen gemakkelijke weken worden. Het gemak waarmee hij de Arabische inwoners van 'zijn' land wegstuurt, "als zij het hier niet naar hun zin hebben" , zal hem zeker niet in dank afgenomen worden tijdens de komende gesprekken met Palestijnen.
Weer moet ik eraan denken hoe we verhalen tot ons nemen, hoe verhalen HET VERHAAL worden. Steeds weer hoor ik dezelfe argumenten, dezelfde voor en tegens: Palestijnen hebben heel veel andere landen waar ze naar toe kunnen, joden hebben maar een thuis. Joden komen uit allemaal andere landen, wij komen hier vandaan, laat de joden maar teruggaan naar waar ze vandaan komen. Palestijnen leren ons te haten, vanaf de dag dat ze worden geboren. Joden willen ons allemaal dood hebben, kijk maar naar wat ze in Gaza doen.
Ik betrap mezelf erop dat ook ik reageer vanuit MIJN verhaal.
2 comments:
Fijn om te lezen dat er initiatieven als dit plaats vinden. Het is niet altijd even makkelijk om naar een verhaal te luisteren dat recht tegen over dat van jezelf staat. Ik hoop dat deze mensen elkaar helpen een andere oplossing te vinden voor de huidige situatie. En dat ze de positieve ervaring later weer kunnen delen met hun familie en vrienden.
het is inderdaad niet makkelijk om het andere verhaal te horen, soms is het horen nog wel te doen, maar wat doe je met dat wat je hebt gehoord?
het lastige van deze regio is dat er steeds weer nieuwe nare ervaringen bijkomen, mensen maken iets positiefs mee en even later BANG..de realiteit slaat weer toe.
Post a Comment