Sunday, July 30, 2006

Dakloos Tel Aviv op zaterdagochtend





5 comments:

Anonymous said...

Hai Naeeda,

Met interesse heb ik je columns gelezen en ik hoop dat je nog een tijdje zult doorgaan met je verslagen. Het biedt een interessante kijk op het leven daar. Het lijkt me absoluut niet makkelijk om als moslim in Israël te wonen, maar misschien is dat juist de reden waarom je daar nu zit. Kun je uitleggen waarom je hebt besloten om in Israël te gaan wonen, want dat is me niet helemaal duidelijk uit je stukken. Puur om te ervaren hoe het is om als moslim daar te verblijven, om Israël en de Israëliërs te leren kennen? Is het zo dat je in Israël hebt besloten om je hoofddoek af te doen bijv. omdat je anders te veel (negatieve) aandacht zou krijgen of was er een andere reden voor?

Groet, Hajar

Anonymous said...

hai Hajar,

Waarom zit ik in Israel? Een goede vraag, waarvan ik zelf t volledige antwoord nog steeds niet heb:-)
De afgelopen jaren heb ik i.v.m. mijn werk verschillende malen heen en weer gereis naar Israel en de bezette gebieden. Twee jaar geleden ben ik gaan werken voor een vredesorganisatie in Jerusalem, daar ontstond t idee om een boek te gaan schrijven over Israel.
Na een half jaar in Jerusalem had ik door dat een 'echte' inkijk in de Israelische samenleving pas mogelijk is als je in Tel Aviv woont. Ik besloot terug te komen.
Inmiddels woon ik acht maanden in Tel Avi, acht zware en rijke maanden.
Het is de confrontatie met mijzelf, met waar ik wel of niet voor sta, het is de confrontatie met de 'ultieme' ander...t is een reis..
Inschallah komt er een boek, een boek over de ervaringen van een moslima in het land van 'honing en melk".

Het feit dat ik na vijftien jaar mijn hoofddoek heb afgedaan heeft niets te maken met mijn verblijf in Israel (tijdens mijn eerdere bezoeken aan Isael en de maanden in Jerusalem droeg ik wel een hoofddoek).
waarom ik de hoofddoek heb afgedaan, heeft te maken met een persoonlijke zoektocht..loslaten en dingen opnieuw bekijken..zoiets.

als de tijd daar is zal ik daar over schrijven, op dit moment is het vooral uitzoeken wat mijn eigen relatie met mijn voormalige hoofddoek is:-)

hoop dat ik je vragen voldoende heb beantwoord. thx voor je reactie.
be safe

Anonymous said...

He Naeeda,

Dank voor je open en heldere antwoord. De zoektocht van het leven, iets waar we allen mee worstelen. Denk dat je goed zit wat de "ultieme confrontatie" betreft:-). Interessant, jouw opmerking over het hoofddoek gebeuren. Hoewel ik hem (haar?) zelf nooit heb gedragen worstel ik ook met hetgeen jij beschrijft, mijn relatie met de hoofddoek. Kan niet zeggen dat ik er 100% voor of tegen ben. Ben niet overtuigd van de noodzaak ervan, in deze tijd en in deze omgeving, maar kan me aan de andere kant ook niet onttrekken aan de gedachte dat het een voorschrift is.. Waar ik wel van overtuigd ben is dat zowel wij moslims als de niet-moslims zich echt te veel concentreren op dit futiele aspect van onze religie en onze aandacht onvoldoende uitgaat naar zaken die er echt toe doen..

PS Je laatste stuk was erg goed!!!

Hajar

Anonymous said...

hai hajar,

helemaal met je eens betreft de hoofddoek. je hele zijn wordt opgehangen aan het wel of niet dragen van de hoofddoek. er blijft geen ruimte over voor de individuele ervaring, heeel frustrerend.

ik heb de hoofddoek heel lang gedragen en stond en sta er achter, en teglijkertijd heb ik net als jij mijn vraagtekens over de noodzaak ervan. maar t is zoo lastig om er een werkelijk gesprek over te voeren. omdat de kwestie is gekaapt door anti islamisten en moslim fundamentalisten. het gesprek over de hoofddoek gaat dan in feite niet eens over de hoofddoek en de draagsters ervan, maar het gaat over twee zogenaamde werelden/bewegingen die recht tegenover elkaar staan. het gebod is wel of niet bedoeld voor vrouwen, maar het zijn voornamelijk de mannen die erover gaan:-

take care,

naeeda

Anonymous said...

naeeda-naeeda.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading naeeda-naeeda.blogspot.com every day.
quick loans
payday loan