Friday, September 14, 2007

De trommelaar

In een wereld waarin mannen en vrouwen nog steeds niet in elkaars intieme wereld treden, is er een man die nog stees boven de wetten van het dorp staat, de trommelaar.

Tot mijn grote vreugde blijven sommige tradities voortbestaan en kunnen zij niet worden vervangen door de glitter en glamour van de Bollywood films. In de dorpen van Pakistan zijn de grootste dichters, tekstwriters, muzikanten en dansers nog steeds de dorpbewoners zelf.

Inspiratie wordt gehaald uit de dagelijse beslom
meringen van het leven. Vrouwen en mannen die niet kunnen schrijven en lezen, blijken geboren dichters. Mijn komst is een goede gelegenheid voor nieuwe liedjes over 'pardesies', zij die in het buitenland wonen.

De vrouwen splitsen zich in twee groepen en bieden tegenelkaar op...groep een begint met een tekst en aan groep twee de taak om het lied tot een goed eind te brengen.


Het goede einde kwam, geheel volgens eeuwenoude traditie zorgden de teksten voor tranen van het lachen en het huilen. Plezier en verdriet gaan hier altijd hand in hand, een gegeven dat ik altijd als vloek ervaarde, maar waarvan ik deze keer ook de kracht inzag.